Prirodnim putem do nestanka celulita

Celulit je naziv koji se koristi za izgled kože koja je obavijena masnim naslagama ispod površine kože. Najčešće se pojavljuje na trbuhu, rukama, nogama, i obično nakon pubertetskog doba. U medicini je također poznat kao sindrom narančine kore, sir kože, čak i madrac. Postoje 3 klasifikacije u koje se može svrstati period pojave celulita:

1. Kad nema nikakvih simptoma osim mikroskopski vidljivih
2. Dokaz da imate celulit jest bijela boja kože odnosno smanjena elastičnost kože, niža temperatura, također vidljiva samo pod mikroskopom
3. Na kraju, celulit je vidljiv golim okom, na dodir se može osjetiti hrapava koža poput narančine kože.

Inače, celulit se pojavljuje i kod muškaraca i žena no kod žena se javlja češće zbog masti i vezivnog tkiva, kao i činjenica da se žene više brinu oko toga odnosno, njima više taj problem vizualno smeta.

Što uzrokuje celulit?

1. Hormonalni čimbenik. Mnogi vjeruju da problem stvara hormon estrogen, inzulin, prolaktin, hormon štitnjače koji proizvode celulit.
2. Genetski čimbenik. Smatra se da su potrebni i neki geni kako bi se celulit prije pojavio. Primjerice, spol ima značajnu ulogu, pri čemu žene češće imaju celulit od muškaraca, dob, rasa, osobe koje imaju inače sporiji metabolizam, probleme sa krvožilnim sustavom.
3. Čimbenici načina života. Navika osoba koje puše, ne vježbaju redovito, koji sjede puno ne protegnuvši malo noge, predugo stajanje na istome mjestu.
4. Razne dijete. Osobe koje jedu previše ugljikohidrata, previše soli, masti a premalo vlakana, vrlo utječe na pojavu celulita.
5. Odjeća. Osobe koje nose donje rublje sa elastičnim materijalom koji ide preko rubova stražnjice, može zaustaviti cirkulaciju koja može dovesti također do pojave celulita.

Kako ukloniti celulit?

Postoji nekoliko metoda. Terapijske metode koje mogu biti fizičke ili mehaničke, uključuju masaže koje stimuliraju protok limfe, terapija toplinom, magnetske terapije, radio frekvencijama, radio valovi terapije, ultrazvuk, električna stimulacija. Nema baš dokaza kako su upravo ove metode učinkovite za uklanjanje celulita.

Zatim, postoje lijekovi koji su ciljani za uklanjanje masnog tkiva. to su lijekovi koji u sebi uglavnom sadrže kofein, adrenalin, aminokiseline, ginko biloba, indijski kesten. Mogu se također na svakakve načine piti, injekcijom davati ovi lijekovi ali također, nema učinkovitih rezultata.
Postoji i neka posebna odjeća koja se preporučuje osobama koje imaju celulit. Ta odjeća uglavnom pokušava stisnuti arterije i povećati krvotok te na taj način vizualno smanjiti celulit.

Na kraju, postoji i kirurška operacija odnosno liposukcija. No nije to rješenje. Pogotovo ne prirodno.

Kako se celulit prirodno može spriječiti?

Nažalost, samo jedući zdravu hranu, uravnoteženu prehranu i vježbanje može pomoći da ne dođe do celulita. Zdrava hrana, niske masnoće, namirnice poput voća, povrća i vlakana jedine mogu prirodno spriječiti pojavu celulita. Vježbanje je jedan od načina kako živjeti zdravo ali i kako spriječiti da nema celulita na nogama, najčešće. Stres je također čimbenik koji utječe na pojavu celulita, stoga, potrebno je što više izbjegavati stres. Što se tiče odjeće, sasvim je uredu široka i elastična odjeća. Istraživanja su pokazala kako najmanje sedam od deset žena ima problema sa celulitom. Zanimljivo je također da su žene sklone isprobati sve kreme koje se pojave na tržištu kako bi se riješile celulita. No, većina žena koje koriste Nivea losion i Losion za celulit donose zadivljujuće rezultate. Poznati su kao doista najefikasniji način kako smanjiti ili spriječiti celulit na koži.