Pripremite najbolja jela za Uskrs

Uskoro se bliži Uskrs, najveći kršćanski blagdan, dan šarenih pisanica, pilića, zečića i cjelodnevnog natjecanja za najbolju i najtvrđu pisanicu. Petak i subota prije Uskrsa namijenjeni su za kuhanje raznih jela i bojanje jaja u kojem posebno uživaju oni najmlađi, dok je nedjeljno jutro rezervirano za okupljanje obitelji na uskršnjem doručku.
Za raznovrstan i šarolik blagdanski stol, odlučili smo izdvojiti nekoliko tradicionalnih i ukusnih jela koja ćete poželjeti kušati ovog Uskrsa.

Uskršnji doručak

Uskršnje veselje počinje već od samog jutra. Kuća je ispunjena prekrasnim mirisima, a cijela obitelj je konačno na okupu. Umjesto klasičnog sendviča, parizera, paštete i ‘pahuljica’, na stolu je obilan i raznovrstan blagdanski doručak.

Lidl katalog

Jaja

Kada je riječ o uskršnjem doručku, prvo mjesto na našem popisu svakako zauzimaju jaja koja su jedan od glavnih simbola Uskrsa. Kuhane, obojane i ukrašene pisanice poklanjaju se obitelji i prijateljima, a jedan od najstarijih običaja je i tucanje jaja koje za svaki stol unese malo natjecateljskog duha i dodatno razveseli i zabavi cijelu obitelj.
I tek nakon što se razbije svačija pisanica, počinje doručak.

Šunka u kruhu

Šunka u kruhu većini je omiljeni dio uskršnjeg doručka. Za pripremu ovog ukusnog jela, najprije je potrebno skuhati šunku, a zatim je ohladiti. Nakon toga ju zamotate u kruh i stavite peći. Ovakva šunka je savršena u kombinaciji s mladim lukom, ribanim hrenom i kuhanim jajima.

Francuska salata

Uskršnji blagdanski stol nam je zasigurno svima nezamisliv bez francuske salate. Kada je riječ o domaćoj, a ne kupovnoj francuskoj, za stolom uglavnom krenu one slatke obiteljske “rasprave” o tome treba li staviti vrhnje, izbaciti koji sastojak, dodati još krastavaca i slično. Sa sastojkom više ili manje, jedno je sigurno – francuska salata je neizostavan dio uskršnjeg doručka!

Plodine katalog novi

Mladi luk

Uz sve prethodno navedene uskršnje delicije, dodajte malo mladog luka koji će, kao pravi vjesnik proljeća, dati svježinu i obogatiti okus svakog jela!

Proljetna salata

A poželite li napraviti malo drugačiji uskršnji doručak nego inače, predlažemo vam proljetnu salatu. Napravite kombinaciju rikole, zelene salate, crvenog radiča i mrkve s pršutom, rotkvicom i jajima i oduševite svoje ukućane.

Pinca, sirnica, pogača

I kao šećer na kraju, osladite se ukusnom pincom, sirnicom ili pogačom! Riječ je o potpuno istoj slastici, koja mijenja ime ovisno o regiji u kojoj se nalazi. Pa će se tako u Dalmaciji zvati pogača, odnosno sirnica, premda u njoj nema sira, a u kontinentalnoj Hrvatskoj pinca.
Koji god naziv nosila, ova tradicionalna slastica osvaja svojim jedinstvenim okusom i definitivno zaslužuje svoje mjesto na blagdanskom doručku.

Uskršnji ručak

I uskršnji ručak se također provodi u krugu najmilijih, raznovrstan je i bogat ukusnim namirnicama. Kao predjelo se uglavnom svugdje priprema juha, zatim ide pečenje (svinjetina ili janjetina) s krumpirima, hrenom i svježom salatom. U sjevernoj Hrvatskoj jede se i kokoš ili purica, dok se u Dalmaciji nerijetko sprema bijela riba. Kolačima se posvećuje posebna pažnja i ljubav, stoga će vas i blagdanski ručak počastiti nekim finim desertom kao što su torte, pogače, kuglof, orahnjače, makovnjače, kolači od dizanog tijesta te brojne druge slatke delicije.

Pronađite sve u Novom Plodine katalogu i Lidl katalogu