Kako uštedjeti na malim stvarima u doba recesije

Nije tajna i svi su dobro upućeni da živimo u vremenima kada je ekonomska i financijska kriza uhvatila maha. A istovremeno ju jasno osjećamo u svojim životima. Nažalost, baš u doba krize mnogi ljudi, zbog smanjenih prihoda i povećanih troškova, štednju odgađaju za neko bolje sutra, misleći da ne postoji način da troše manje nego što su im ukupni izdaci. Evo par savjeta kako uštedjeti i kada raspolažemo s malo novca:

1. Kreirajte mjesečni budžet
U tablici u excellu napišite popis svih vaših mjesečnih primitaka i izdataka, s tim da navedite i najmanje i najveće stavke na koje trošite. Upotrijebite sve izdatke koji vam padnu na pamet, npr. kupnja novina, jedna kava na dan itd. Upravo sada možete krenuti s rezanjem vaših nepotrebnih izdataka, a koje, sigurni smo, možete bez problema pronaći.

2. Smanjite nepotrebne izdatke
Sada kada imate popis i najmanjeg troška koji radite u mjesecu, morate odlučiti što ćete smanjiti a što potpuno ukinuti. Realnost je da možete bez kave iz kafića tijekom pauze na radnom mjestu, ponesite kavu od kuće u termosici ili kupite teglicu kave pa ju skuhajte na poslu. Isto važi i za hranu za doručak. Uštedjet ćete brdo novca ako hranu ponesete od kuće, pripremljenu dan ranije, a ne da kupujete u pekarni ili te na taj način smanjite naručivanje iz restorana i fast foodova.

3. Kupite kasicu prasicu za sitniš
Napravite jedan novi trošak. Odite u trgovinu i izaberite si lijepu kasicu prasicu u koju ćete bez ikakave obaveze stavljati sav sitniš koji vam na kraju dana ostane kao „višak” . Na ovaj način uštedjet ćete čak i par stotina kuna mjesečno.

4.Razrežite i vratite sve kreditne kartice
Znamo da se na ovaj korak jako teško odlučiti, ali skupite dovoljno snage i napravite to. Škarama razrežite kreditne kartice, spakirajte ih u kuvertu i uz pismo vratite izdavaču. Iako vjerojatno mislite što ako mi jednom zatreba, više novca ćete uštedjeti ako budete trošili onoliko koliko imate. Podignite sve svoje novce u vrijeme kada vam stiže plaća i naučite plaćati isključivo gotovinom, raspoređujući novce za izdatke, jer kupnja na odgodu nije najsretnije rješenje za uštedu.

5. Regulirajte potrošnju struje, vode i plina
Gasite svjetla u prostorijama u kojim ne boravite, smanjite grijanje kada izlazite iz sobe, ugasite radio i tv kada niste prisutni, ne držite uređaje na stand by – u, noću ne grijte čak ni u sobi u kojoj spavate, ugasite vodu dok perete zube, dok se sapunate. Ovim načinom možete smanjiti troškove režija čak do 35 posto.